Dato Onsdag d. 1. juni 2022, kl. 14:00
Sted Gilleleje Hovedgade 43, 3250 Gilleleje
Tove Udsholt

Oktober´43 - jødeflugten og Gilleleje kirkes loft

Herfra kunne de se til Sverige, de flygtende jøder, da de sad med ganske få ejendele og håbede, at de også ville nå i sikkerhed. Det skete i natten til den 7. oktober i 1943. I de tidlige morgentimer kom Gestapo. Fra fængslet i Horserød blev jøderne ført til koncentrationslejren i Theresienstadt. Tilbage på loftet lå enkelte af ejendelene; briller, regnfrakker, sko, m.m

Idag rummer loftet kun en takketavle fra Israel. Lysestagerne, kirken fik som tak, bruges nede i kirken. I våbenhuset hænger en lille medalje fra de overlevende fra Theresienstadt.  Men - mange mærker et sus af en stor historie, når de står under de gamle spær og prøver at forestille sig, hvordan de har siddet i mørket og håbet. Og tænk, at 95% af de danske jøder trods alt nåede til Sverige.

Besøg på loftet?

Deltagelse koster kr. 75 for alle over 18 år. Beløbet går til sognets Julehjælp.

Henvendelser omkring rundvisning sker til gilleleje.sogn@km.dk eller 48 30 37 76.