Dato Torsdag d. 6. oktober 2022, Kl. 19:30 til kl. 21:00
Sted Gilleleje Sognegård, Gilleleje Hovedgade 45, 3250 Gilleleje
Anders Kingo

Anders Kingo kommer til Gilleleje

Torsdag den 6. oktober kl.19.30 kommer Anders Kingo til Gilleleje sognegård og fortæller os om Søren Kierkegaards forhold til herrnhuterne, Brødremenigheden i København.

Anders Kingo er en af vore kyndigste Kierkegaardeksperter herhjemme:

Teologisk kandidat fra Aarhus Universitet; dr.theol. på afhandlingen Analogiens teologi, Københavns Universitet; adskillige artikler om klassisk teologiske emner, men især om Søren Kierkegaard, herunder to folkelige bøger: en introduktion til Kierkegaards opbyggelige univers (Hosekræmmerens Søn; sammen med Sten-O. B. Vedstesen) og en pædagogisk guide til at læse Kierkegaard At være samtidig med sig selv.

Anders Kingo er født i Løgumkloster som søn af københavnske forældre, der var forstanderpar på en efterskole, men han havde størstedelen af sin opvækst i Nr. Nissum mellem Lemvig og Struer. Han har været præst i Ullerup ved Sønderborg, ved Helsingør Domkirke og fra august 2021 har han været præst i den grundtvigske valgmenighed i Balle ved Bredsted i Jylland

Søren Kierkegaard og herrnhuterne

Den herrnhutiske brødremenighed mødtes i årene 1784 til 1920 hver søndag eftermiddag i menighedens kirkesal i Stormgade i København dér, hvor Nationalmuseet ligger i dag. Salen har sandsynligvis været hvidmalet og med en enkel udsmykning i form af et krucifiks, som det er tilfældet med brødremenighedens nuværende kirkesal i Christiansfeld.

Anders Kingo siger: ”Jeg tror, at den enkle indretning havde det formål, at bevidstheden skulle samles om den korsfæstede. Brødremenigheden var pietistisk, men med hele vægten lagt på forkyndelse af Kristi lidelse. Håbet var, at den, der hører det penslet ud og i detaljer får gentaget, at Jesus blev torteret, spyttet på, pisket og korsfæstet, og dermed får rettet blikket på den lidende Kristus, vil få vakt sin taknemmelighed: Det led Jesus for mig.”

Blandt brødremenighedens medlemmer var den velhavende forretningsmand Michael Pedersen Kierkegaard (1756-1838), der havde optjent sin formue som uldkræmmer. Hver søndag formiddag gik han sammen med sin familie til gudstjeneste i statskirken. Og om eftermiddagen deltog han i brødremenighedens møder i Stormgade for at høre den herrnhutiske forkyndelse. Med sig havde han sønnen Søren Aabye Kierkegaard.

Glæd jer til en aften i selskab med Dr.theol., valgmenighedspræst og Kierkegaardkender, Anders Kingo.

Foto: Af Deutsche Fotothek, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/...